Arena of Valor Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) -genreen kuuluva mobiilipeli. MOBA-pelit saivat alkunsa Warcraft/Starcraft tyyppisistä realiaikaisista strategiapeleistä, genre tunnetaan parhaitten Dota 2 ja League of Legends peleista. Suosioistaan huolimatta näillä peleillä on tunnetusti korkea oppimiskäyrä, mikä tekee niistä pelottavan haastavaa uusille tulokkaille tai niille, jotka eivät tunne vastaavia pelejä.
Arena of Valorissa pelaajat ohjaavat voimakasta heroa eli sankaria taistelukentällä. Pelistä löytyy yhteensä 80 erilaista sankaria, mutta kaikki perustuvat samoihin, yksinkertaisiin kontrolleihin. Jokaisella sankarilla on perushyökkäys joka voi vaatia lähietäisyyttä (melee) tai toimia kaukaa (ranged). Tämän lisäksi sankarilta löytyy uniikki passive kyky, joka tukee sankarin pelityyliä. Pelin keskiössä ovat kuitenkin kolme kykyä eli skilliä joita sankarit käyttävät pelatessa. Kyvyillä voi tehdä vahinkoa, nopeuttaa tovereita tai hidastaa vastustajia, suojautua, parantaa tai pysäyttää vihollinen hetkeksi.
Tietoa pelin sankareista
Sankarit on jaettu kuuteen eri kategoriaan tank, support, mage, marksman, assasin ja warrior.
Tankit ovat etulinjan heroja, joiden tehtävä on toimia tiedustelijoina, ottaa iskuja vastaan vihollisilta sekä yrittää estää vihollisen pääsyn oman joukkueen takalinjaan.
Marksmanit joita yleisemmin kutsutaan nimellä adc (attack damage carry) ovat takalinjan fyysistä vahinkoa (physical dmg) ampuvia heroja, jotka tekevät paljon vahinkoa, mutta ovat erittäin heikkoja.
Supportit ovat perinteisesti marksmanin suojelijoita, joilla yleensä on jonkun näköisiä stunneja ja sloweja (pysäytyksiä ja hidastuksia). Näillä he estävät vihollisen pääsyn takalinjaan.
Maget on taikureita, jotka tekevät maagista vahinkoa (magic dmg) pääsääntöisesti skilleillään. He ovat yleensä hieman kestävempiä kuin marksmanit
Assasinit ovat ”salamurhaajia” heidän tehtävänsä on päästä livahtamaan kaikkien vihollisten ohi tuhomaan heidän marksmanin tai magen.
Warriorit ovat tankin, supportin ja vahingontekijän risteytys jotka tekevät näitä kolmea asiaa yhtäaikaan.
Kartta
Taistelukentällä eli mapissa on yhteensä kymmenen pelajaa samaan aikaan. Nämä muodostavat kaksi viiden hengen joukkuetta. Kartalla on kolme eri ”kaistaa” eli lanea, joille joukkueiden jäsenet jakautuvat parhaaksi näkemällensä tavalla.
Kartta on jaettu viistosti keskeltä punaiseen ja siniseen alueeseen. Kumpikin joukkue saa oman alueen, jonka perällä joukkueen päämaja sijaitsee. Ottelu voitetaan, kun vihollisen päämajan saadaan tuhottua. Vihollisen päämajan tuhoaminen ei ole niin yksinkertaista vaan matkalla on myös torneja, joita täytyy saada tuhottua ennen kuin päämajaan voi hyökätä.
Tämän tehtävän helpottamiseksi pelissä on creeppejä eli minioneja, jotka marssivat kaistoja pitkin, kunnes saavuttavat vihollisia ja hyökkäävät heidän kimppuun. Kaistojen välistä löytyy viidakko eli jungle, joka on täynnä neutraaleja hirviöitä, jotka antavat kuollessaan parannusta ja erikoiskykyjä pelaajalle. Nämä olennot ovat arvokkaita kullan ja kokemuksen lähteitä, mutta niistä kerrotaan tarkemmin myöhemmin. Tiimin tavoite on raivata tiensä kaistalla ja tuhota vihollisen tukikohta, eli ”base” ennen kuin vihollinen tekee saman tempun. Pelin tekee erityiseksi se, että heroista koostuvat ryhmät ovat vuorovaikutuksessa keskenään.
Pelin edetessä sankarit voimistuvat hankittujen kokemuspisteiden ja kullan mukaan. Aina kun vastujan hero, minioni tai hirviö kuolee, lähellä olevat oman joukkueen sankarit saavat kokemuspisteitä ja rahaa. Rahaa saa huomattavasti enemmän se sankari, jonka osumasta vihollinen kukistuu. Kokemuspisteet, jonka pelaajat ansaitsevat, muuttuvat tasoiksi, eli leveleiksi. Pelaajat voivat nostaa korkeintaan 15. tasoisiksi. Kukin taso lisää sankarin voimakkuutta. Pelaajat käyttävät kerätyt kullat erilaisten esineiden eli itemien ostoon, joita pelistä löytyy tällä hetkellä yhteensä 98kpl. Nämä ovat yksi suurimmista heron voimakkuuteen vaikuttavista asioista.
Laneille menevät sankarit päätetään yleensä niitten vahvuuksien mukaan. Perinteisesti jako menee näin.
Lanet
Abyssal Dragon Lane:
Kutsutaan myös duolaneksi. Yleensä kahdelle pelaajalle marksman ja tank/support. Tämä johtuu siitä, että siellä sijaitsee Abyssal dragon jonka tuhoamisesta joukkue saa suuren edun rahassa ja kokemuspisteissä. Tästä lisää alempana
Midlane:
Keskimmäinen kaista joka on useimmiten varattu mageille. Tämä johtuu siitä, että mageilla on suuri aoe dmg ja saavat tuhottua lane creepit nopeasti ja pääsevät auttamaan sivulaneja. Tästä lisää alempana
Dark Slayer lane:
Kutsutaan myös offlaneksi. Tämä on Abyssal lanen peilikuva yleensä warriorin paikka, koska pärjää hyvin ilman oman joukkueen tukea alkupelissä.
Jungler:
Tänne sijoittuu yleensä assassin, joka saa huomattavan edun muihin verrattuna jungle creepeistä erikoiskykyjen ansiosta, etua saa muun muassa rahaan ja kokemuspisteisiin. Junglerin liikkeitä on vaikempi seurata kartalla, joten hänen on helpompi saapua lanelle yllättämään viholliset.
Kartalla sijaitsevat neutraalit hirviöt
Abyssal Dragon:
Abyssal Dragon on lohikäärme, joka sijaitsee duolanen läheisyydessä. Se on vahva hirviö, jonka kukistamisesta saa kultaa ja kokemuspisteitä koko joukkueelle, riippumatta siitä missä joukkuetoverit ovat. Tämä on pelin kannalta tärkeä saada omalle joukkueelle.
The Dark Slayer:
Pelin vahvin neutraali olento Dark Slayer on jättimäinen hirviö, jonka tuhoamiseen tarvitaan yleensä useampi pelaaja. Tämän tuhoamisesta joukkue saa itselleen merkittävän buffin sekä lohikäärmeen, jonka he voi sijoittaa jollekkin lanelle tuhomaan vastustaja torneja.
Spirit Sentinel:
On lepakko, joka sijaitsee Dark Slayerin vieressä. Tämän lepakon tappamisesta saa buffin, joka parantaa ja antaa liikkumisnopeutta sekä pienen määrän kultaa koko joukkueelle.
Might/Sage Golem
Kutsutaan yleensä pelin sisällä red ja blue nimellä. Molempien joukkueiden jungleista löytyy molemmat. Bluen tuhoaja saa buffin joka antaa manaa ja skilleihin cooldownia. Redin tuhoaja saa buffin joka antaa lisää damagea ja hidastaa kohdetta.
Pelin kulku
Arena of valorissa, kuten monessa muussakin MOBA genreen pelissä on perinteisesti kolme eri vaihetta. Kuissakin ottelussa näiden vaiheiden pituudet vaihtelevat.
Ensimmäistä vaihetta sanotaan early game:ksi jonka aikana pelaajat pysyvät melko tiukasti ”omilla” laneillaan ja ottavat kontaktia oman kaistan vihollisten kanssa. Alussa pelataan kuitenkin melko varovasti, jotta virheiltä vältytään. Se joukkue, jolla on ensimmäisen vaiheen jälkeen etumatka rahassa ja kokemuksessa on selvästi vahvempi seuraavassa vaiheessa.
Toista vaihetta kutsutaan midgameksi. Silloin otetaan enemmän mittaa vihollisista ja yritetään kaataa vihollisten torneja mahdollisimman nopeasti. Tämä vaihe pelistä on se mielenkiintoisin, koska koko ajan tapahtuu asioita. Se joukkue, joka on johdossa tässä vaiheessa peliä yrittää voittaa pelin ennen kuin viimeinen vaihe alkaa.
Viimeistä vaihetta kutsutaan endgameksi, johon ei joka pelissä edes päästä. Tässä vaiheessa tiimit pysyvät, melko lähekkäin toisiaan ja nähdään taisteluita jossa joukkueet ottavat toisistaan mittaa viidellä viittä vastaan. Suurin osa pelaajista on tässä vaiheessa korkeimmalla tasolla ja omistaa maksimäärän esineitä.