
Kuka on Suomen kovin Pokémon GO -taistelija? Tähän kutkuttavaan kysymykseen saadaan vastaus kesäkuussa, kun Suomen Pokémon GO -eliittisoturit ottavat toisistaan mittaa Suomen mestaruuden ratkaisevassa lopputurnauksessa. Tänä vuonna noin 30 pelaajaa on ansainnut paikkansa finaalissa menestymällä riittävän hyvin kuukausittaisissa kilpaturnauksissa, joita Pokémon GO:n kilpapelaamista organisoivan kattojärjestön Silph Arenan nimissä on järjestetty niin kansainvälisesti kuin meillä Suomessa.
Ennakkosuosikin paineet tänä vuonna kantavat hallitseva Suomen mestari Tatti336427 ja Haaskalintu. Kyseinen voimakaksikko on keikkunut kauden alusta saakka Suomen rankingin kärjessä sekä kansainvälisestikin sadan parhaan pelaajan paikkeilla Silph Arenan rankingeissa. Tatti ja Haaskalintu lienevät tällä hetkellä kilpaturnauksiin valmistautumiseen eniten panostavat suomalaispelaajat, joten paikka huipulla on ansaittu ennen kaikkea kovalla työllä. Yhdistävä tekijä tällä kaksikolla on myös se, että kumpikin pyrkii jatkuvasti kehittymään myös mentaalipuolella. Molemmat kyseenalaistavat ja hienosäätävät kilpapelaamiseen liittyviä asennoitumis- ja ajatusmallejaan, ja ovat pystyneet myös sitä kautta kehittymään pelaajina kokonaisvaltaisesti. Tatti on viime kauden Suomen mestaruuden, someaktiivisuuden ja alkukauden utopistisen voittoputken myötä ollut näkyvämpi hahmo, mikä on ehkä osittain peittänyt alleen Haaskalinnun koko kauden kestäneen hurjan suoritusvarmuuden. Juuri Suomen mestaruusturnauksen kynnyksellä Tatin pelin taso ja itseluottamus on horjunut, kun Haaska puolestaan tykitti toukokuussa kauden parhaan tuloksensa: yli 80% voittoprosentin kilpapeleistä!

Tatin ja Haaskalinnun kintereiltä löytyy joukko kokeneita haastajia: Henksuli, Picassu87, Palanderi ja Heinzh ovat kaikki olleet mukana Pokémon GO -kilpapelaamisen alusta, alkuvuodesta 2019 alkaen. Kahdesti peräkkäin vuoden Pokémon-professoriksi PVP Suomen yhteisön äänestyksessä valitun Henksulin vyöltä löytyy yli 500 Silph Arenan kilpaottelua. Innovatiivisena striimaajana tunnettu professori ylsi finaaliin sekä huhtikuun että toukokuun Suomen etäturnauksessa. Varsinkin huhtikuun Prismatic Cupin voitto puhtaalla pelillä oli aikamoista tyylittelyä. Picassu on karaissut nahkansa tunnetuimman globaalin Silph Arena -turnauksia järjestävän serverin GO Stadiumin kovimmassa “God Tier” lohkossa. Tähtipelaajia tursuavan eliittiryhmän mäiskeet ovat varmasti pitäneet huolen, ettei Picassun peleissä ole turhia löysäilty. Palanderi on tälläkin kaudella rullannut tasaisesti yli 60% voittoprosentilla sen kummemmin henkseleitä paukuttamatta. Kärkiryhmästä eniten fiilispelaajaksi profiloitunut Heinzh luottaa vaistojen ja näppituntuman voimaan. “Ketsuppimies” on pelannut kilpapelejä varsin säästeliäästi, mutta on myös osoittanut, ettei hyvä turnaustulos edellytä tuntikausien istumista simulaatioiden ja tilastojen äärellä. Tuhansien ja taas tuhansien käytyjen Pokémon-taisteluiden myötä selkäytimestä kumpuava peruspelaaminen on niin kovalla tasolla, että Heinzh pystyy tulemaan turnaukseen kilpailukykyisenä lyhyemmälläkin valmistautumisella. Samaa voisi tosin sanoa kaikista muistakin Suomen Top 10 -pelaajista.
Mustina hevosina on nostettava esiin kova kolmikko Luski82, Sonninsuti ja Leyendtrainer. Luski on tällä(kin) kaudella pelannut melko säästeliäästi, mutta joka kerta turnauksiin osallistuessaan hämmästyttävän hyvin. Luskin voittoprosentti (~78%) on tällä hetkellä kovin kaikista Suomen aktiivipelaajista! Sonninsuti on tällä kaudella käynyt pelailemassa vain muutaman turnauksen, mutta tarpeeksi kovin tuloksin ansaitakseen paikan finaaliturnauksessa. Aiempina kausina hankittu osaamistaso ja piinkova kilpailijan luonne eivät kuitenkaan katoa pienen tauon aikana mihinkään, joten Sonninsutia kannattaa lopputurnauksessa pitää silmällä. Suurin mysteeri ja potentiaalinen jokerikortti on kuitenkin Leyendtrainer. Viime kaudella koko Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon EM-kisoissa selviytynyt sankari on kuluvalla kaudella puolihuolimattomalla hassuttelulla edelleen lähellä Top 10 -sijoitusta Suomen rankingeissa. Mikäli tämä kolmikko päättää valmistautua turnaukseen täysillä, ei heitä voi jättää ulos mestarisuosikeista. Muutamat kovat nimet kuten Salkku87 ja Jusaalem ovat (ainakin toistaiseksi) vetäytyneet kilpapeleistä, mutta tilalle on noussut uusia huippuosaajia kuten Buubbeli ja Pykala.
Katsojien kannalta kihelmöiväksi e-urheilulajiksi Pokémon GO:n tekevät huippupelaajien väliset marginaaliset tasoerot. Kaikkien kärkipelaajien tekninen ja taktinen osaaminen on niin kovaa luokkaa, että pelifiiliksen ja paineensietokyvyn merkitys saattaa yksittäisessä turnauksessa olla käänteentekevä. Tilapäisesti notkahtanut itseluottamus ja negatiivinen asennoituminen saattavat aiheuttaa ratkaisevan virheen. Minimaalisten tasoerojen ohella toinen kiehtova aspekti Pokémon GO -kilpapelaamisessa on juurikin yksittäisten isompien virheiden tai onnistumisten merkitys. Yksi väärä valinta voi kääntää täysin kontrollissa olleen taistelun karvaaksi tappioksi, ja vastaavasti yksittäinen mestarillinen peliliike saattaa keikauttaa varmalta häviöltä näyttäneen taistelun makoisaksi voitoksi.Viime vuonna Suomen mestaruuskisoissa peräti puolet Suomen Top10 pelaajista hävisi avauskierroksen ottelunsa! Miten ennakkosuosikit kestävä paineet tänä vuonna?

Pokémon GO:n Suomen mestaruuskisat striimataan suorana lähetyksenä sunnuntaina 13.6. klo 16 alkaen PVP Suomen Twitch-kanavalla. Liity mukaan seuraamme seuraamaan jännitysnäytelmää ja muista äänestää suosikkiasi yleisöäänestyksessämme.
Artikkelin on kirjoittanut Marstonlad, jonka tuottamiin Pokémon-turnauksia käsitteleviin videoihin pääset tutustumaan PVP Suomen ja Pokémon GO Helsingin YouTube-kanavilla.
Kysyttävää tai ajatuksia Pokémon GO:n liittyen? Marstonladin ja muun PVP Suomen porukan tavoitat sähköpostitse pogopvpsuomi(at)gmail.com tai PVP Suomen Telegram-ryhmästä.