Pokémon GO: Miltä näytti kilpapelaaminen Suomessa vuonna 2020?

Vuosiluvun vaihtuessa on taas luonteva hetki vilkaista peruutuspeiliin ja arvioida Suomen Pokémon GO -kilpapelaamisen kehittymistä vuonna 2020. Koronakevään karanteenivaiheen vaikutukset näkyivät mullistuksina myös Pokémon GO:n kilpapelaamisessa, mutta järjestäjätahot niin meillä kotimaassa kuin kansainvälisestikin tekivät parhaansa mukauttaakseen toimintaansa poikkeusoloihin soveltuvaksi. Vuosi 2020 oli monella tavalla haastava, mutta yhteisöllinen pelaaminen toi monille myös lisävoimia poikkeusoloissa jaksamiseen.

Korona pakotti kilpapelaamisen täysin etämuotoon

Korona pakotti kilpapelaamisen etämuotoon Suomessa ja maailmalla
Koronavirus pakotti kilpapelaamisen etämuotoon Suomessa ja maailmalla

Maaliskuusta alkaen Pokémon GO -kilpapelaamisen kattojärjestö Silph Arena kielsi kaikki liveturnaukset, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi turnausten järjestäminen etänä. Vaikka etäpelaaminen on vääjäämättä vähentänyt sosiaalisen kanssakäymisen tuomaa riemua, se on avannut myös uusia mahdollisuuksia. Turnauksia on ollut helposti tarjolla myös niille pelaajille, joille liveturnauksiin matkustaminen ei ole ollut realistinen vaihtoehto. Keväällä kansainvälinen turnaustarjonta suorastaan räjähti kukoistukseen: yhtäkkiä kotisohvalta Suomesta oli mahdollista osallistua turnaukseen käytännössä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, kun aina jossain päin maailmaa oli alkamassa uusi turnaus. Yökyöpelit pystyivät ottamaan mittaa amerikkalaisista, aamuvirkuille riitti virikettä Aasiasta ja Oseaniasta. Etäturnausten maksimikooksi asetettu 128 pelaajan raja paukkui välittömästi täyteen tunnetuimpien turnausjärjestäjien turnauksissa kuten European Pokémon League, GO Stadium ja London’s Finest.

Suomessa kiivain buumi ajoittui maalis-toukokuulle, jolloin PVP Suomen järjestämät kuukausittaiset megaturnaukset vetivät parhaimmillaan yli 80 pelaajaa kerrallaan. Kesätauon ja alkuhuuman jälkeen osallistujamäärät Suomessa vaikuttavat asettuneet 40-50 pelaajan paikkeille. Kaikki Suomen megaetäturnausten finaalipelit ja kohokohdat ovat katsottavissa PVP Suomen YouTube-kanavalta.

Ketkä ovat Suomen kovimmat taistelijat vuosimallia 2020?

Silph Arena -kilpapelien kiistaton kärkinimi Suomessa on ollut Tatti336427. Hallitseva Suomen mestari on syksyllä alkaneelle Silphin kolmannelle kilpakaudelle onnistunut kaivamaan vielä yhden lisävaihteen jo entuudestaan huippuunsa viritettyyn koneeseensa, ja jyrännyt nimiinsä kaikki kolme syyskauden Suomen megaturnausta puhtaalla pelillä. Tatin nimi keikkuukin ansaitusti Silphin maailmanlistalla sijalla #43, ja nykykunnon kestäessä “Myrkky-Tatti” vaikuttaisi taistelevan tosissaan maailman kärkisijoista tällä kaudella!

Hallitseva Suomen mestari Tatti saavuttaa GO Battle Leaguen korkeimman tason
Hallitseva Suomen mestari Tatti saavuttaa GO Battle Leaguen korkeimman tason livenä striimissään

Suomalaispelaajien taso ylipäänsä kestää vertailun kansainvälisesti, todisteena komea viides sija GymBreakersin järjestämässä 48 maan maajoukkueturnauksessa. Suomen kapteeni Tatti sai värvättyä mukaan kovan ryhmän (Henksuli, Sonninsuti, Luski82, Kojiamko, Jiitee33, Picassu87 ja Leyendtrainer), jonka jyrän alle jäivät muun muassa kivikovat PoGO-maat Englanti ja Brasilia.

Tatin dominanssin lisäksi vuodelta 2020 on nostettava esiin myös Leyendtrainerin finaalipaikka Euroopan mestaruuskisoissa. Leyend taisteli tiensä kahdeksan pelaajan lopputurnaukseen, mikä lienee kovin yksittäinen suomalaispelaajan suoritus Pokémon GO:n kilpapeleissä.

 

GO Battle Leaguen julkaisu toi lisämaustetta

GO Battle Leaguea hauskuttelu alkamassa PVP Suomen kanavalla!
GO Battle Leaguea hauskuttelu alkamassa PVP Suomen kanavalla!

Yksi merkittävä syy Pokémon GO:n pelaajienvälisten taistelujen suosion kasvun taustalla on alkuvuodesta 2020 julkaistu GO Battle League -pelimuoto. GO Battle League eli GBL on tuonut matalamman kynnyksen vaihtoehdon Silph Arenan järjestämien turnausten rinnalle. GBL:ssa pelaaja saa itselleen vastustajan yksittäiseen Pokémon-taisteluun kirjaimellisesti nappia painamalla, kun kilpailullisemmassa Silphin formaatissa pitää nähdä enemmän vaivaa ilmoittautumalla turnauksiin ja sopimalla otteluajat vastapelaajien kanssa. Myös GO Battle Leaguessa on toki oma kilpailuelementtinsä: voitot ja tappiot vaikuttavat pelaajan ranking-sijoitukseen. Pääsy GBL:n leaderboardin kärkisijoille vaatii omistautumista ja satoja voitettuja taisteluita. Suomalaispelaajista GO Battle Leaguen korkeimman tason ovat useammalla kaudella saavuttaneet muun muassa Tatti, Pegurii, DogooMan ja Heinzh.

Striimauskulttuurin kehittyminen

Henksuli viihdyttää katsojia piirtäjänlahjoillaan teemastriimillään
Henksuli viihdyttää katsojia piirtäjänlahjoillaan teemastriimillään

GO Battle Leaguen julkaisu vauhditti myös Pokémon GO:n striimauskulttuurin kehittymistä Suomessa. Aiemmin valtaosa Pokémon GO:n taisteluihin keskittyvistä striimeistä oli Suomen PVP-skenen keskeisimmän taustavaikuttajan Nikl3:n masinoimia, mutta GBL:n aina saatavilla olevat taistelut ovat innostaneet jo tusina suomalaispelaajaa striimaamaan säännöllisesti omalla kanavallaan. Twitch-suoratoistopalvelun kautta voi seurata PVP Suomen lisäksi ainakin Tatin, Henksulin, Jiitee33:n, Heinzhin, IronDinosaurin, Pykalan, Zekovaaran ja Jesse100oo:n mäiskeitä. Aivan oman lukunsa ansaitsee myös 12-vuotias superlupaus xdmaano08, joka jo debyyttistriimillään veti satoja katsojia ja tilaajia. Rakettimaisen startin saaneelle striimausharrastukselle piti kuitenkin ottaa muutaman kuukauden aikalisä, kun Twitchin käyttöehdot eivät salli alle 13-vuotiaiden jakaa sisältöä. PoGO-yhteisö odottaa jo malttamattomana xdmaanon maaliskuista comebackia!

Yhteisöllisyyden selittämätön voima

Yksi Suomen PVP-skenen, kuten Pokémon GO -pelaajakunnan laajemminkin, kantavista teemoista on aina ollut yhteisöllisyys. PVP-porukan yhteishenki on säilynyt vahvana, vaikka PVP Suomen Telegram-ryhmän koko on vuoden aikana yli kaksinkertaistunut nykyiseen 450 jäseneen. Toiminnan kehittäminen on alusta asti ollut yhteisövetoista – kaikille on yhtäläiset mahdollisuudet saada äänensä kuuluville. Hyvä osoitus yhtenäisyydestä olivat Zoomin kautta järjestetyt etäpikkujoulut, joihin osallistui illan aikana kymmenittäin innokkaita taistelijoita.

PVP Suomen yhteisön äänestyksessä palkitut pelaajat
PVP Suomen yhteisön äänestyksessä palkittiin parhaat pelaajat omissa kategorioissaan vuonna 2020

PVP Suomen Telegram-ryhmässä myös aloittelevat pelaajat saavat kysymyksiinsä vastaukset konkareilta ystävälliseen sävyyn. Huippupelaajat jakavat tietämystään pyrkimyksenään kehittää koko Suomen yleistä osaamista Pokémon-taisteluiden saloista. Erityisen vilkkaana keskustelu käy GO Battle Leaguessa käytettävistä tiimeistä ja taktiikoista – PVP Suomelle on jopa brändätty oma kolmesta Pokémonista koostuva timantinkova tiimi, jolla monet suomalaispelaajat ovat nakutelleet voittoja Great Leaguessa. Yhteisen harrastuksen myötä moni on löytänyt itselleen uusia ystäviä

Mitä on odotettavissa 2021?

Uusi vuosi käynnistyy kutkuttavalla uudella kokeilulla, kun PVP Suomi järjestää ensimmäisen kerran omat draft-turnauksensa. Muun muassa “Magic: The Gathering” -korttipelin harrastajille tai Pohjois-Amerikan urheilusarjojen seuraajille tutussa konseptissa jokainen osallistuja valitsee omalla varausvuorollaan yhden Pokémonin, ja kukaan osallistujista ei myöhemillä varausvuoroillaan voi valita muiden pelaajien jo valitsemia Pokémoneja. Varausvuorot jatkuvat, kunnes jokaisella pelaajalla on kuusi Pokémonia valittuna joukkueeseensa. Erityisen mielenkiintoisen tästä pelimuodosta tekee se, että jokaisen osallistujan tiimi on lopulta täysin erilainen keskenään. Jokainen draft-turnaus on siis aina oma ainutlaatuinen tarinansa! PVP Suomen draft-turnausten etenemistä pääset seuraamaan Challonge-verkkopalvelun kautta.

Silph Arenan kuukausittaiset teematurnaukset jatkuvat taas helmikuussa ja Suomen mestaruudesta taistellaan tuttuun tapaan huhti-toukokuussa. Lisäksi Suomen maajoukkue lähtee jahtaamaan menestystä Silphin uudessa joukkuekilpailussa. Maajoukkueen kapteenina toimii tuttuun tapaan Tatti, ja loput joukkueesta julkistetaan piakkoin.

Tulee olemaan varsin mielenkiintoista seurata, miten ja mihin suuntaan Pokémon GO:n kilpapelaaminen kehittyy niin kansainvälisesti kuin Suomessa vuonna 2021. Toivottavasti kantavina voimina olleet yhteisöllisyys ja hauskanpito säilyisivät yhä kaiken keskiössä!

 


Artikkelin on kirjoittanut Marstonlad, jonka tuottamiin Pokémon-turnauksia käsitteleviin videoihin pääset tutustumaan PVP Suomen ja Pokémon GO Helsingin YouTube-kanavilla.

Live-turnauksiin osallistumisesta kiinnostuneita pelaajia varten löytyy reaaliaikainen turnauskartta viralliset Pokémon GO turnaukset fasilitoivan kattojärjestön Silph Arenan sivuilta: 

Kysyttävää tai ajatuksia Pokémon GO:n liittyen? Marstonladin ja muun PVP Suomen porukan tavoitat sähköpostitse pogopvpsuomi(at)gmail.com tai PVP Suomen Telegram-ryhmästä.

Aloita keskustelu